Vorig jaar rond deze tijd werden er verschillende artikelen geschreven over de verwachte komst van het nieuwe virus Ransomware. Nu een jaar later is de komst daarvan daadwerkelijk aangebroken. Ransomware heeft al veel schade aangericht en het blijkt dat bedrijven bereid zijn te betalen wanneer ze hun data kwijt zijn. Één ding is zeker: Ransomware blijft! Maar wat kan je er tegen doen?
Wat is Ransomware ook alweer?
Ransomware is een vorm van malware die je bestanden gijzelt. Het Engelse woord ‘Ransom’ betekent letterlijk ‘Gijzeling’. Bestanden worden gegijzeld en vervolgens gevangen gehouden. De dataeigenaar krijgt weer toegang tot de bestanden wanneer hij de kwaadwillende personen geld betaald voor het terugkrijgen van de data. Wanneer niet wordt betaald, worden de bestanden vernietigd. De twee grote namen dit jaar waren WannaCrypt en NotPetya. Deze twee zorgden voor grote problemen bij zorginstellingen en grote bedrijven in heel Europa. Onder andere Britse ziekenhuizen werden getroffen door WannaCrypt en NotPetya was actief binnen Maersk in Rotterdam.
Het verschil tussen Ransomware en Cryptoware
Er zijn diverse vormen van Ransomware bekend. Ransomware is in feite de overkoepelende term voor alle vormen van virussen die je software gijzelen. Echter, er zijn wel verschillen. Ransomware zet je hele systeem op slot waarbij een computer zelfs niet meer opnieuw opgestart kan worden. Cryptoware versleutelt bestanden op de harde schijf. Denk hierbij aan documenten, video’s en afbeeldingen. De sleutel om de zogenoemde encryptie te omzeilen wordt verstrekt wanneer betaald wordt.
Hoe word je slachtoffer?
De meest voorkomende manier waarop Ransomware de computer binnenkomt, is door middel van een executable-bestand dat de Ransomware op de computer installeert. Dit bestand komt binnen via een link, een e-mailbijlage, via een advertentie of via downloads. Het bestand is in veel gevallen een executable (.exe) bestand. Let hier dus op!
Wat kun je er tegen doen?
De beste manier om je te beschermen tegen Ransomware, is door up-to-date te blijven en voorzichtig te handelen. Een goede bescherming is daarbij vereist. Het updaten van je systeem is ontzettend belangrijk. Zorg dat je in het bezit bent van goede antivirussoftware en goede anti-malware software. Zorg dat je daarbuiten altijd in het bezit bent van een actuele back-up. Weet wel: Ransomware voorkomen is beter dan genezen!
Benieuwd naar wat Nubix voor jou kan betekenen op het gebied van veiligheid en back-up oplossingen? Neem contact met ons op!